Meklēt

    Search Results

    Aizvērt

    Vai ir iespējams palēnināt cilvēka novecošanās procesu?




    Iespējams, cilvēka novecošanās procesu tagad var palēnināt

    Pavisam jauns zviedru un norvēģu zinātnieku veikts pētījums liecina, ka, lietojot selēna un koenzīma Q10 kombināciju, ir iespējams pagarināt organisma šūnu dzīvildzi.

    Visām organisma šūnām ir noteikts “derīguma termiņš”, taču saskaņā ar jauno pētījumu, ko zviedru un norvēģu zinātnieku komanda publicējusi zinātniskajā žurnālā Nutrients, šo termiņu ir iespējams pagarināt.

    Pētījumā zinātnieki aplūkoja tā saukto telomēru garumu, kas ir atzīta un plaši izmantota metode, lai noteiktu, cik ilgs laiks paies līdz šūnas bojāejai.

     

    Garāki telomēri, lietojot selēnu un Q10

    Lielai praktiski veselu vecāka gadagājuma vīriešu un sieviešu grupai piecus gadus katru dienu lietojot vai nu selēna un koenzīma Q10 preparātus, vai arī atbilstošu placebo, zinātnieki, pēc tam salīdzinot abas grupas, varēja novērot skaidru atšķirību starp tām.

    Dalībnieku, kuri saņēma abus aktīvos preparātus – SelenoPrecise un Bio-Quinone Q10, telomēri bija garāki nekā grupā, kuri saņēma placebo. Citiem vārdiem sakot, šie divi uztura bagātinātāji pagarināja šūnu derīguma termiņu, un var teikt, ka tie spēj būtiski ietekmēt cilvēka novecošanās procesu.

     

    Lēnāka šūnu noārdīšanās

    Telomēri ir kā aizsargājoši vāciņi mūsu DNS pavedienu galos. Nepieciešams iztēloties, ka tie kalpo kā plastmasas uzgalīši, kas neļauj izirt kurpju šņorēm. Katru reizi, kad šūna dalās, telomēri saīsinās. Agrāk vai vēlāk, kad tie ir pilnībā nolietojušies, DNS pavediens sadalās un šūna iet bojā. 

    Šķiet, ka minerālviela selēns un vitamīniem līdzīgais savienojums koenzīms Q10 spēj aizsargāt telomērus un palēnināt to nolietošanos.

     

    Oksidatīvais stress un iekaisums

    "Mēs, cilvēki, esam pakļauti ātrākai novecošanai, ja oksidatīvais stress un pastiprināts iekaisums paātrina šo procesu, īpaši, ja mums ir zems selēna un Q10 līmenis. Ja cilvēki, kuriem ir zems šo divu vielu līmenis organismā, uzņem tās ar uztura bagātinātāju palīdzību, tad tas var palēnināt novecošanās procesu," stāsta pētījuma vadošais pētnieks, profesors Urbans Alehagens, kurš ir Linčēpingas Universitātes slimnīcas Zviedrijā kardiologs.

    Pašreizējais pētījums tika veikts, analizējot asins paraugus, ko pētnieki piecus gadus ilgušā KiSel-10 pētījuma ietvaros regulāros intervālos bija ieguvuši no 443 pētījuma dalībniekiem. Kopš pētījuma publicēšanas 2013. gadā zinātnieki ir sistemātiski analizējuši vairāk nekā 50 000 asins paraugu, lai noskaidrotu, kā selēns un koenzīms Q10 ietekmē organismu šūnu līmenī.

     

    Neitralizē bioloģiskās pārmaiņas

    Šī rūpīgā darba rezultātā zinātniekiem ir izdevies veikt vairāk nekā 20 turpmākus pētījumus, kuros viņi pētīja dažādus biomarķierus, lai noskaidrotu, kā selēns un koenzīms Q10 neitralizē bioloģiskās izmaiņas, kas parasti notiek dabiska novecošanās procesa ietvaros.

    Šajā pētījumā viņi pievērsās telomēru garumam. Tāpat kā visos iepriekšējos pētījumos, pētnieki pierādīja, ka selēna un koenzīma Q10 kombinācija palīdz vecākiem cilvēkiem saglabāt veselību un dzīves kvalitāti.

     

    Selēna trūkums ir plaši izplatīts

    "Mēs esam izpētījuši daudzus marķierus un redzam, ka pastāv saistība starp selēna patēriņu un bioloģisko vecumu," saka profesors Alehagens.

    Vidējais selēna patēriņš lielā Eiropas daļā ir salīdzinoši zems, jo salīdzinājumā ar citām pasaules daļām lauksaimniecības augsnē ir ļoti maz selēna.

    Pētījumi liecina, ka optimālai veselībai mums dienā ir nepieciešami vairāk nekā 100 mikrogrami selēna, bet mūsu pasaules daļā parasti tiek uzņemta mazāk nekā puse no šīs devas. 

    Vairāk informācijas par pētījumu un koenzīmu Q10

    Uztura bagātinātāji. Uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.