Meklēt

    Search Results

    Aizvērt

    Selēns var palīdzēt vīriešiem ar auglības problēmām




    Vīriešu neauglība var būt saistīta ar selēna trūkumu

    Katrs sestais pāris saskaras ar grūtībām radīt bērnu. Aptuveni pusē gadījumu problēma ir saistīta ar zemu spermas kvalitāti. Nesen veiktā pētījumā, iespējams, ir rasta atbilde uz jautājumu, kāpēc spermatozoīdi nefunkcionē kā nākas. Vēl jo vairāk – pastāv dabisks veids, kā uzturēt veselīgu spermatozoīdu izstrādi.

    Rietumvalstīs ar šo problēmu saskaras vairāk nekā 16 procentu pāru, kas cenšas ieņemt bērnu. 50 procentos gadījumu vīriešu spermas kvalitāte ir zemāka par normu1. Zinātnieki ir atklājuši faktoru, kurš acīmredzot ir problēmas pamatā. Tā ir spermatozoīdu DNS fragmentācija (SDF).

    Defektīvie spermatozoīdi

    Ja spermatozoīdu ģenētiskais materiāls (DNS) ir bojāts vai fragmentēts, tas var izraisīt spermatozoīdu deformācijas. Tie var būt pilnīgi veseli, bet savas deformētās formas dēļ nespēj kā pienākas pārvietoties. Rezultātā tie nespēj nokļūt līdz olšūnai un apaugļot to. Šā iemesla dēļ spermatozoīdu daudzumam ir krietni mazākā nozīme nekā pareizi funkcionējošu spermatozoīdu dzīvotspējai.

    Kāpēc selēnam ir tāda nozīme?

    Pastāv daudzi faktori, kas ir saistīti ar dzīvesveidu, piemēram, smēķēšana, piesārņota vide un nepareizs uzturs, kas var negatīvi iespaidot spermatozoīdu kvalitāti. Viens no galvenajiem iemesliem ir oksidatīvais stress, un tieši te var palīdzēt mikroelements selēns.

    Selēns dabiskā veidā aizsargā šūnas no oksidatīvā stresa un brīvajiem radikāļiem. Šo mikroelementu, kas veicina normālu spermatozoīdu sintēzi, satur zivis, gaļa, rieksti un pilngraudu produkti. Lūk, kāpēc ir tik svarīgi uzņemt selēnu ar pārtiku.

    Testēts uz vīriešiem ar fertilitātes problēmām

    1998. gadā skotu zinātnieks Allans Makfersons (Allan MacPherson) publicēja visai interesantu pētījumu Britu uroloģijas žurnālā (British Journal of Urology)2. Savā pētījumā viņš bija testējis Pharma Nord selēna preparātu grupā vīriešu ar zemu fertilitāti un sliktu spermas kvalitāti. Rezultāti uzrādīja, ka papildu selēna lietošana sniedz pozitīvu efektu.

    Selēna raugs ar dokumentāru kvalitātes apliecinājumu

    Pharma Nord unikālajam patentētajam selēna raugam piemīt dokumentāri apliecināta biopieejamība, un tas ir izmantots veselā virknē zinātnisku pētījumu. Viens no tādiem pētījumiem ir KiSel-10, kurš 2013. gadā tika publicēts Starptautiskajā kardioloģijas žurnālā (International Journal of Cardiology).

    Avoti:

    1“Lifestyle-, environmental-, and additional health factors associated with an increased sperm DNA fragmentation: a systematic review and meta-analysis”
    Reproductive Biology and Endocrinology volume 21, Article number: 5 (2023)
    2British Journal of Urology 1998 Jul;82(1):76-80.

    Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.