Meklēt

    Search Results

    Aizvērt

    Liekais svars ietekmē D vitamīna uzsūkšanos un līmeni




    Cilvēkiem ar lieko svaru var būt nepieciešams vairāk D vitamīna

    Plašs pētījums ir apliecinājis, ka papildu uzņemt D vitamīnu ir veselīgi, tomēr acīmredzot tas attiecināms uz cilvēkiem ar normālu ķermeņa svaru. Uzziniet, kāpēc “saules” vitamīns iedarbojas dažādi atkarībā no cilvēka ķermeņa masas indeksa (ĶMI).

    D vitamīns palīdz uzturēt kaulu un zobu veselību. Tas veicina arī normālu muskuļu funkciju un imūno aizsardzību. Šā iemesla dēļ daudzi cilvēki lieto D vitamīna uztura bagātinātājus visu cauru gadu, lai uzturētu organismā pietiekamu šis barības vielas krājumu. Tomēr saskaņā ar amerikāņu jauno pētījumu1, cilvēki ar lieko svaru neuzņem D vitamīnu tikpat efektīvi kā cilvēki ar normālu svaru. Šā iemesla dēļ viņi gūst daudz mazāku labumu, lietojot D vitamīnu uztura bagātinātāju veidā.

    Centrālās laboratorijas apkopotie dati liecina par to, ka Latvijā tikai 11% iedzīvotāju organismā ir optimāls D vitamīna līmenis. Savukārt pārējiem 89% ir konstatēta šī vitamīna nepietiekamība vai deficīts.

     

    D vitamīna asimilācijas analīze

    Medicīnas žurnālā JAMA Network Open publicētais pētījums pamatojas uz placebo kontrolētu pētījumu (VITAL), kurā piedalījās 25 871 amerikāņu vidējā un vecākā gadagājuma cilvēks (vīrieši un sievietes). Zinātnieki pievērsa pastiprinātu uzmanību 16 515 VITAL pētījuma dalībniekiem. Izmantojot asins paraugus, viņi veica D vitamīna līmeņa un tā saucamo D vitamīna bioloģisko marķieru analīzi, kas attēlo, kā organisms metabolizē un asimilē šo barības vielu.

     

    Cilvēkiem ar lieko svaru nepieciešamas augstākas devas

    Salīdzinot cilvēkus ar normālu svaru (IĶM zem 25) un cilvēkus ar lieko svaru, zinātnieki pētījuma rezultātos pamanīja būtisku atšķirību. Cilvēki ar lieko svaru asimilēja mazāk D vitamīna nekā cilvēki ar normālu svaru pat tādā gadījumā, ja viņi lietoja vienādu vitamīna devu. Pamatojoties uz šo un agrāk veiktajiem pētījumiem, zinātnieki secināja, ka cilvēkiem ar lieko svaru, lai viņu organisms gūtu labumu no šīs barības vielas, ir nepieciešama augstāka D vitamīna deva. Viņi uzskata, ka veiktie pētījumi var palīdzēt izskaidrot, kāpēc daži pētījumi nav spējuši pierādīt D vitamīna lietošanas efektu.

     

    D-Pearls ar dokumentāri apliecinātu absorbciju

    D-Pearls želatīna kapsulās ir īpaša Pharma Nord formula ar bioloģiski aktīvo vitamīnu D3, kas izšķīdināts olīveļļā. Produkts ir testēts virknē publicētu zinātnieku pētījumu, kuri ir apliecinājuši tā pozitīvo ietekmi uz cilvēka organismu. Preparāts lieliski absorbējas, un tam ir izšķirošā nozīmē tā efektivitātē. Tomēr, ja cilvēkam ir liekais svars, tad viņam, visticamāk, ir pazemināta spēja uzsūkt D vitamīnu asinīs. Tātad cilvēkiem ar lieko svaru ir sarežģītāk metabolizēt un asimilizēt D vitamīnu, tāpēc viņiem jālieto lielāka deva.

    Preparāts D-Pearls ir pieejams dažādās devās. Vairāk informācijas par produktu varat iegūt šeit:

    Avots:

    1Association of Body Weight With Response to Vitamin D Supplementation and Metabolism

    JAMA Netw Open. 2023;6(1):e2250681. doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.50681

    Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.