Meklēt

    Search Results

    Aizvērt

    Kāpēc ir svarīgi zināt savu D vitamīna līmeni?




    D vitamīna trūkums negatīvi ietekmē:

    • Kaulu un zobu struktūru
    • Imūnsistēmas darbību
    • Muskuļu funkciju
    • Sirds-asinsvadu sistēmas darbību


    Vienīgais veids, kā uzzināt D vitamīna koncentrāciju savā organismā ir asins analīze. Pēc speciālistu uzskatiem, optimālais D vitamīna līmenis, kas jāuztur visu gadu, ir 40-70 ng/ml (nanogrami uz mililitru).

    D vitamīna nepietiekamība ir nopietna problēma
    Vēl pirms desmit gadiem tika uzskatīts, ka D vitamīns ir uzturviela, kuru pietiekamā daudzumā nodrošina saules gaisma un pārtikas produkti. Speciālistu vidū valdīja uzskats, ka lielākajai daļai cilvēku attīstītajās valstīs D vitamīna līmenis ir pietiekami augsts, lai pasargātu viņus no slimībām, kas saistītas ar šī vitamīna deficītu, proti, no rahīta un osteoporozes.
    Pēdējos gados speciālistu uzskati ir radikāli mainījušies. Nesenie pētījumi rāda, ka D vitamīns ir nepieciešams, lai novērstu daudz vairāk saslimšanu, nekā bija uzskatīts iepriekš. Šādu slimību vidū ir, piemēram, multiplā skleroze, reimatoīdais artrīts, cukura diabēts, kā arī resnās zarnas, prostatas un krūts dziedzera vēzis. Vēl tika atklāts, ka lielākā daļa cilvēku neuzņem pietiekami daudz D vitamīna, lai apmierinātu sava organisma vajadzības. Pēc zinātnieku datiem, aptuveni miljardam pasaules iedzīvotāju ir D vitamīna nepietiekamība vai deficīts!

    Kā var uzņemt D vitamīnu
    D vitamīns ir vienīgais no vitamīniem, kas spēj sintezēties organismā ultravioleto staru ietekmē. Tieši tāpēc to reizēm dēvē par „saules vitamīnu”. Latvijas platuma grādos saules starojuma intensitāte ir pietiekama šī vitamīna veidošanai tikai vasaras mēnešos. Šādu klimatisko apstākļu dēļ ļoti daudziem iedzīvotājiem novēro D vitamīna trūkumu organismā gandrīz visa gada garumā.

    Vasaras laikā ideāls D vitamīna avots ir tiešie saules stari. Lai uzņemtu šo vitamīnu, ir jāpavada 20-30 minūtes dienā, sauļojot seju, rokas un kājas, pirms tam nelietojot līdzekļus ar SPF aizsargfiltriem.

    Daļu D vitamīna var uzņemt ar uzturu, pārsvarā ar treknajām zivīm (siļķēm, lašiem, sardīnēm) un jūras veltēm (austerēm, garnelēm). Vēl viens veids kā papildināt savas D vitamīna rezerves ir farmaceitisko preparātu lietošana. Ja vasaras sezonas laikā Jūs cenšaties izvairīties no saules vai lietojat aizsargkrēmu (aizsargkrēms ar saules aizsardzības faktoru 7 un augstāku kavē D vitamīna sintēzi ādā), D vitamīna preparātus var lietot arī vasarā.