Meklēt

    Search Results

    Aizvērt

    Kā palielināt selēna patēriņu vairogdziedzerim un imunitātei




    Selēna lietošana ir būtiski jāpalielina – to iesaka Ziemeļvalstu eksperti

    Saskaņā ar Ziemeļvalstu Ministru padomes atjauninātajiem ieteikumiem par uzturu, iedzīvotājiem ieteicams palielināt ikdienā lietojamā selēna daudzumu par 50 procentiem. Jāņem vērā, ka selēna līmenis pārtikā šajā Eiropas reģionā ir relatīvi zems.

    Ziemeļeiropas un Baltijas valstīs dzīvojošajiem vīriešiem un sievietēm ieteicams paaugstināt lietojamā neaizvietojamā mikroelementa selēna daudzumu. Saskaņā ar Ziemeļvalstu pārskatītajiem uztura ieteikumiem vīriešiem lietojamā selēna daudzums jāpalielina no 60 līdz 90 mikrogramiem, bet sievietēm – no 50 līdz 75 mikrogramiem dienā.

    Salīdzinot ar iepriekšējiem norādījumiem, šā mikroelementa nepieciešamā dienas deva ir paaugstināta par 50 %.

     

    Organisma dzīvībai svarīgu funkciju atbalsts

    Atjauninātais pārskats liecina, ka Ziemeļeiropas un Baltijas valstu augsnēs selēna saturs ir zems, tāpēc šā mikroelementa koncentrācija ir pazemināta arī vietējā ražojuma lauksaimniecības kultūru un dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktos. Tas izraisa potenciālu problēmu, jo selēns ir nepieciešams 25–30 no selēna atkarīgu fermentu, tā dēvēto selēna proteīnu, atbalstam.

    Selēna proteīni kontrolē virkni organisma funkciju, to skaitā vairogdziedzera darbību, imūno aizsardzību, fertilitāti, šūnu aizsardzību u.c. Taču šo šķērsli ir iespējams pārvarēt vairākos veidos.

     

    Mēslojuma bagātināšana ar selēnu

    Somijā, kur selēna patēriņš agrāk bija relatīvi zems, 1984. gadā tika pieņemts oficiāls lēmums par selēna pievienošanu lauksaimniecības mēslojumam, un šāda politika tiek ievērota joprojām. Rezultātā tagad Somijas iedzīvotāji uzņem pietiekamu daudzumu selēna.

    Citās valstīs šādi pasākumi netika veikti, taču pastāv alternatīvas stratēģijas optimāla selēna līmeņa nodrošināšanai organismā.

     

    Arī tablešu formā

    Leteicams lietot ar selēnu bagātus produktus, piemēram, riekstus (īpaši daudz selēna ir Brazīlijas riekstos), dzīvnieku izcelsmes subproduktus, zivis, moluskus un pilngraudu produktus. Turklāt sabalansētā uzturā var iekļaut arī selēnu uztura bagātinātāja formā.

    Pharma Nord patentētais selēna raugs SelenoPrecise ir dokumentāri apliecināts vairāk nekā 40 publicētos pētījumos. Tas lieliski absorbējas un noturas organismā. SelenoPrecise satur ne mazāk kā 20 dažādu organiskā selēna veidu, kas ir analoģiski tiem, kurus cilvēks uzņem ar bagātīgu uzturu, kurā ir iekļauti dažādi selēnu saturoši produkti.

     

    Pētnieku izvēle

    Pateicoties šiem rūpīgi pārdomātiem pētījumiem zinātnieki, kuri veica novatorisko pētījumu KiSel-10 (International Journal of Cardiology, 2013. g.), izvēlējās savam pētnieciskajam darbam tieši šo selēna preparātu. Pētījuma dalībnieki bija 443 praktiski veseli Zviedrijas iedzīvotāji (vīrieši un sievietes), kuru organismā bija zems selēna līmenis, bet tā rezultāti apliecināja, ka minētā preparāta lietošana efektīvi paaugstina selēna līmeni asinīs. SelenoPrecise tika testēts arī dāņu pētījumos sakarā ar vairogdziedzera veselību.

    Vairāk informācijas par SelenoPrecise:

    Uztura bagātinātājs.
    Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.