Meklēt

    Search Results

    Aizvērt

    C vitamīns efektīvi cīnās ar organisma oksidatīvo stresu




    Oksidatīvais stress ir organisma bioķīmiskās nelīdzsvarotības stāvoklis, kas var izraisīt veselo šūnu un audu bojājumus. Saskaņā ar ASV veiktā pētījuma rezultātiem, C vitamīnam ir aizsargājoša iedarbība pret oksidatīvo stresu. Lasiet tālāk, lai uzzinātu, kā viegli pasargāt organismu no oksidatīvā stresa ar C vitamīna palīdzību.

    Vairums cilvēku zina, kas ir stress, bet vien retais ir dzirdējis par tādu jēdzienu kā “oksidatīvais stress”. Tas ir stāvoklis, kas organismā iestājas tad, kad kaitīgo brīvo radikāļu daudzums pārsniedz antioksidantu, piemēram, tādu kā C un E vitamīnu, daudzumu. Oksidatīvais stress ir raksturīgs daudzām un dažādām saslimšanām. Amerikas pētnieki no Oregonas štata universitātes ir atklājuši, ka, paaugstinot C vitamīna līmeni, var efektīvi pazemināt organisma oksidatīvā stresa līmeni.

    Dažu nedēļu laikā pazemina MDA līmeni

    Jaunā pētījuma testa grupas dalībnieki ik dienas saņēma augstu C vitamīna devu. Jau pēc trīsarpus nedēļām pētnieki novēroja ievērojamu malonaldehīda (MDA) līmeņa pazemināšanos dalībnieku asinīs. MDA ir oksidatīvā stresa marķieris, un zemāks tā līmenis norāda uz oksidatīvā stresa līmeņa pazemināšanos organismā.

    Organisms labāk izmanto E vitamīnu

    Izņemot jau minēto, pētnieki pamanīja, ka C vitamīna papildu lietošana uzlabo testa dalībnieku spēju izmantot arī ar pārtiku uzņemto E vitamīnu. Tāpat kā C vitamīns, arī E vitamīns aizsargā šūnas un audus no oksidatīvā stresa. Abu vitamīnu sinerģiskais efekts nodrošina vēl efektīvāku aizsardzību no brīvajiem radikāļiem.

    Kas ir oksidatīvais stress

    Oksidatīvais stress ir dabīga organisma reakcija un var rasties uz īsu brīdi, neapdraudot veselību. Taču pastāvīgs un ilgstošs oksidatīvais stress var izraisīt šūnu un audu bojājumus. Oksidatīvais stress rada potenciāli bīstamu problēmu, kas ir zināma kā vāji izteikts hronisks iekaisums, no kura, paši to neapzinoties, cieš daudzi cilvēki. Lūk, kāpēc mums jāgādā par efektīvu antioksidatīvo aizsardzību un jādara viss iespējamais, lai ierobežotu brīvo radikāļu iedarbību.

    C vitamīnu satur daudzi pārtikas produkti

    Mēs varam uzņemt C vitamīnu no dažādiem produktiem, it īpaši no svaigiem augļiem un dārzeņiem, tādiem kā citrusaugļi, mežrozīšu augļi, kartupeļi un Briseles kāposti. Tomēr jāpiebilst, ka, lai nodrošinātu amerikāņu pētījumā noteikto nepieciešamo C vitamīna devu, šie produkti jālieto samērā lielā daudzumā.

    C vitamīns kā uztura bagātinātās

    Alternatīvais risinājums ir uzņemt C vitamīnu uztura bagātinātāja veidā. Bioactive C Vitamīns ir tabletes, kas satur 750 mg C vitamīna, kas veicina šūnu aizsardzību no oksidatīvā stresa. Šis preparāts ir noderīgs oksidatīvā stresa gadījumā, kad šūnām ir nepieciešama papildu aizsardzība. C vitamīns preparāta Bioactive C Vitamīns sastāvā ir iekļauts kalcija askorbāta, tas ir, bezskābes formā, kas saudzē kuņģi.

    Avots:
    Traber MG, Leonard SW, Vasu VT, Morrissey BM, Lei HJ, Atkinson J, Cross CE. α-Tocopherol Pharmacokinetics in Adults with Cystic Fibrosis: Benefits of Supplemental Vitamin C Administration. Nutrients. 2022 Sep 9;14(18):3717.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36145092/



    Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.