100% augu izcelsmes D3 vitamīns PhytoCaps® kapsulās
- „Pērlītes”, kas satur 38 µg (1520 IU) D3 vitamīna no aļģēm.
- Augu izcelsmes PhytoCaps® kapsulas ir izgatavotas no raudzētas kukurūzas, kartupeļiem un zirņiem.
- Kapsulas nesatur celulozi/hidroksipropilmetilcelulozi/HPMC.
- Lai nodrošinātu optimālu biopieejamību, taukos šķīstošs D3 vitamīns ir izšķīdināts aukstā spieduma olīveļļā kapsulās.
- Piemērots veģetāriešiem un vegāniem.
- Veicina normālu imūnsistēmas darbību.
- Ražots Dānijā stingrā farmaceitiskā uzraudzībā.
D-Pearls Phyto 38 µg
Sastāvs 1 kapsulā: | % NRV* | ||
---|---|---|---|
D3 vitamīns (holekalciferols) | 38 µg | 760% |
* NRV = uzturvielu atsauces vērtība.
Fakti par produktu
Devas un lietošana:
1 kapsula dienā maltītes laikā. Piemērots pieaugušajiem un bērniem, kas vecāki par 11 gadiem.
Kapsulu norīt veselu vai sakošļāt.
Nepārsniegt ieteicamo diennakts devu.
Grūtniecēm un barojošām mātēm, kā arī cilvēkiem, kuri lieto medikamentus, pirms uztura bagātinātāju lietošanas jākonsultējas ar ārstu.
Nav piemērots bērniem līdz 11 gadu vecumam.
Neizmantot uztura bagātinātāju kā pilnvērtīga un sabalansēta uztura un veselīga dzīvesveida aizvietotāju.
Piemērots veģetāriešiem un vegāniem.
Sastāvdaļas:
Olīveļļa.
Glazētājviela: hidroksipropilciete.
Mitrumuzturētājs: augu izcelsmes glicerīns.
Stabilizētāji: agars, karagināns, pektīns (ābolu).
Destilēts ūdens.
D3 vitamīns (holekalciferols).
Mitrumuzturētājs: sorbīts.
Kakao pulveris ar samazinātu tauku daudzumu.
Zaļās tējas pulveris (mača).
Sarkano biešu pulveris.
Uzglabāšana:
Uzglabāt istabas temperatūrā, bērniem nepieejamās vietās. Sargāt no tiešiem saules stariem.
Derīguma termiņš norādīts uz kastītes un blisteriepakojuma.
Kas ir D-Pearls Phyto
D-Pearls Phyto ir nelielas, mīkstas augu valsts izcelsmes kapsulas, kas satur 38 mcg (1520 IU) no ūdenszālēm sintezēta D3 vitamīna, kas izšķīdināts auksta spieduma olīveļļā, lai labāk uzsūktos. Pateicoties kapsulu mazajiem izmēriem tās ir viegli norīt, kā arī sakošļāt. Fitokapsula ir iekrāsota ar nelielu daudzumu attaukota kakao pulvera. Pētījumi liecina, ka organisms labi uzsūc D-Pearls.
Agrāk veģetāriešiem un vegāniem bija iespēja uzņemt no augiem un rauga iegūtu D2 vitamīnu (ergokalciferolu), taču pētījumi (piemēram, Shieh A, et al. 2016) apliecināja, ka D3 vitamīns efektīvāk paaugstina D vitamīna līmeni organismā nekā D2.
D3 vitamīns preparātā D-Pearls Phyto ir izstrādāts no ūdenszālēm, kas tiek audzētas kontrolējamos apstākļos, ir atzītas par pārtikas produktiem un tiek plaši izmantotas visā pasaulē. D-Pearls Phyto kapsulās nav pašu ūdenszāļu daļiņu, tajās ir tikai ūdenszāļu izdalītais attīrītais D3 vitamīns. Nav nekādas atšķirības starp D3 vitamīnu, kas iegūts no ūdenszālēm, un D3 vitamīnu, kas iegūts no lanolīna. Tie ir ķīmiski identiski.
Drošība un kvalitāte
Dānijas pilsētas Vojensas rūpnīcā Pharma Nord mēs ražojam kā farmakoloģiskos preparātus, tā arī bioloģiski aktīvos uztura bagātinātājus, un to kontroles procedūras ir līdzvērtīgas. Gan farmakoloģiskie preparāti, gan uztura bagātinātāji tiek pārbaudīti saskaņā ar rūpīgi izveidotu plānu, kas garantē, ka produkti satur tieši to, kas norādīts specifikācijā. Tāpēc patērētāji var būt pārliecināti, ka katrā D-Pearls kapsulā ir norādītais D vitamīna daudzums.
Kas ir D vitamīns?
D vitamīns ir taukos šķīstošs vitamīns. Tas nozīmē, ka šim vitamīnam ir nepieciešami tauki, lai tas uzsūktos zarnās. Līdzīgi kā citi vitamīni, arī D vitamīns spēlē būtisku lomu mūsu veselības uzturēšanā. Pastāv vairāki D vitamīna veidi, bet praktiskā nozīme ir vitamīnam D2 (ergokalciferols) un D3 vitamīnam (holekalciferols).
D3 vitamīns tiek sintezēts ādā no holesterīna pietiekama saules gaismas daudzuma vai līdzīga veida ultravioletā starojuma iedarbībā. Saules gaisma ir efektīvs D vitamīna avots, bet tikai tad, kad saule ir augstu debesīs. Latvijas platuma grādos saules starojuma intensitāte ir pietiekama šī vitamīna veidošanai tikai vasaras mēnešos. Šādu klimatisko apstākļu dēļ ļoti daudziem iedzīvotājiem novēro D vitamīna trūkumu organismā gandrīz visa gada garumā.
D2 vitamīns nonāk organismā tikai ar pārtiku. Tas veidojas dažās sēnēs un augos, kad tie ir pakļauti ultravioletā starojuma ietekmei. Lai vitamīni D2 un D3 kļūstu bioloģiski aktīvi, tiem nepieciešama aktivizēšana aknās un nierēs. Agrāk zinātnieki uzskatīja, ka abas D vitamīna formas organismā darbojas ar vienādu efektivitāti. Tomēr pēdējos gados veikti pētījumi liecina, ka gadījumos, kad jāpaaugstina D vitamīna līmenis asinīs, D3 vitamīna lietošana šim nolūkam salīdzinot ar D2 vitamīnu ir par 56-87% efektivāka (atkarībā no mērīšanas metodes). Turklāt D3 vitamīns glabājas taukaudos trīs reizes efektīvāk nekā D2 vitamīns.*
* Heaney RP, et al. Vitamin D3 Is More Potent Than Vitamin D2 in Humans. J Clin Endocrinol Metab 2010.
Bērniem un aprūpes namu iemītniekiem nepieciešams vairāk D vitamīna, nekā citām iedzīvotāju kategorijām.
D vitamīnam ir vairākas svarīgas funkcijas organismā. Zinātniskie pētījumi liecina, ka šis vitamīns palīdz nodrošināt:
- zobu un kaulu veselību;
- normālu imūnsistēmas darbību;
- normālu kalcija un fosfora uzsūkšanos un izmantošanu;
- normālu muskuļu darbību un šūnu dalīšanos.
D vitamīna avoti veģetāriešiem un vegāniem
Saules gaisma un uztura bagātinātāji.
D vitamīns no saules
Pietiekamas saules gaismas vai analoģiska UV starojuma ietekmē mūsu āda no holesterīna izstrādā savienojumu, kurš ir D3 vitamīna priekštecis. Pēc tam šis savienojums pārveidojas (hidroksilējas) vispirms aknās, bet pēc tam nierēs, kļūstot par D vitamīna aktīvu formu.
No saules gaismas iegūtais D vitamīns ir efektīvs D vitamīna avots, taču tas veidojas tikai tad, kad saule sasniedz pietiekami augstu punktu debesīs. Latvija atrodas tik tālu no ekvatora, ka mums ir iespēja uzņemt nepieciešamo D vitamīna daudzumu no saules stariem tikai vasarā.
Praktisks nosacījums
Lai saņemtu D vitamīnu no saules gaismas, UV indeksam jābūt vismaz 3 vai augstākam. UV indekss ir saules ultravioletā starojuma intensitātes mērvienība. Ja jūs šaubāties, vai iegūstat D vitamīnu no saules, palūkojieties uz savu ēnu. Ja tās garums atbilst jūsu augumam vai ir īsāks par to, jūsu organismā notiek D vitamīna sintēze. Savukārt, ja ēna ir garāka par jūsu augumu, D vitamīns neveidojas.
D vitamīna nepietiekamība augu valsts izcelsmes uzturā
Uzņemt pietiekamu daudzumu D vitamīna tikai no augu valsts izcelsmes uztura ir sarežģīts uzdevums. Sēnes, uz kurām ir iedarbojusies saules gaisma, tiešām veido zināmu D vitamīna daudzumu, taču termiskās apstrādes laikā zaudē daļu šā vitamīna. Cilvēki, kas nelieto dzīvnieku valsts izcelsmes produktus, var saņemt D vitamīnu no saules gaismas, kad saule atrodas pietiekami augstu debesīs. Taču gada aukstajā periodā (no septembra beigām līdz marta beigām) saules starojuma intensitāte ir pārāk zema, lai organisms izstrādātu D vitamīnu. Vasarā uzņemtā D vitamīna krājumi organismā parasti beidzas jau pirms ziemas beigām. Tas nozīmē, ka jau līdz decembrim daudziem cilvēkiem, kas dzīvo ziemeļu platuma grādos, pazeminās D vitamīna līmenis. Lai tā nenotiktu, ieteicams lietot šo vitamīnu papildus.
D vitamīna lietošanas biežums
Pētījumi liecina, ka D vitamīna nelielu devu uzņemšana ik dienas ir efektīvāka D vitamīna līmeņa uzturēšanai asinīs nekā retāka lielākas devas lietošana, piemēram, reizi nedēļā vai reizi mēnesī.
D vitamīna preparātus parasti iesaka:
- bērniem no 0 līdz 2 gadiem (D vitamīns pilienu veidā);
- grūtniecēm;
- bērniem un pieaugušajiem ar tumšu ādu;
- bērniem un pieaugušajiem, kuri vasarā valkā drēbes, kas pilnībā aizsedz ādu;
- cilvēkiem, kas reti iziet ārā vai izvairās no saules gaismas;
- aprūpes namu iemītniekiem un invalīdiem;
- cilvēkiem, kas vecāki par 70 gadiem;
- cilvēkiem ar paaugstinātu osteoporozes risku, neatkarīgi no vecuma.
Vegāniem un veģetāriešiem ieteicams ievērot oficiālās rekomendācijas par uzturēšanos saulē un, iespējams, ziemas periodā papildus lietot D vitamīnu.
Noteikt savu D vitamīna līmeni var ar analīzes palīdzību, ņemot asinis no vēnas (25-(OH)D). No analīžu rezultātu izdrukas jūs uzzināsiet, vai jums nedraud D vitamīna nepietiekamība:
- optimāls 45,0 – 55,0 ng/ml
- pietiekams > 30 ng/ml
- nepietiekams 20,0 – 29,9 ng/ml
- deficīts < 19,9 ng/ml
- kritiski zems < 10 ng/ml
> = vairāk nekā
< = mazāk nekā
Mērvienības
Latvijā D vitamīna līmeni parasti nosaka nanogramos uz mililitru (ng/ml). Dažās citās valstīs šī vitamīna daudzumu organismā izsaka nanomolos uz litru (nmol/l).
1 nmol/l = 0,4 ng/ml
D vitamīna līmeņa noteikšana
Ja nav sūdzību par veselību, tad nav arī neatliekamas vajadzības noteikt D vitamīna līmeni asinīs. Tomēr šādu analīzi ir ieteicams nodot atsevišķām cilvēku grupām.
Pirmkārt, runa ir par cilvēkiem, kuri maz uzturas saulē un nelieto uzturā produktus ar augstu D vitamīna saturu (piemēram, treknās zivis). Turklāt jāņem vērā, ka dažu zāļu lietošana var negatīvi ietekmēt D vitamīna uzsūkšanos. Citi faktori, kas izraisa D vitamīna trūkumu, ir vairākas saslimšanas, kā arī liels liekais. Ļoti korpulentiem cilvēkiem D vitamīns nogulsnējas taukaudos un nenonāk asinīs vajadzīgajā daudzumā.
Oficiālās veselīguma norādes
Oficiālās veselīguma norādes
EFSA (Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde) ir novērtējusi pierādījumus, kas pamato D vitamīna saturu produktā, un apstiprinājusi šādas veselīguma norādes:
- veicina kalcija un fosfora normālu uzsūkšanos/izmantošanu;
- palīdz uzturēt normālu kalcija līmeni asinīs;
- palīdz uzturēt kaulu veselību;
- palīdz uzturēt normālu muskuļu darbību;
- palīdz uzturēt zobu veselību;
- veicina normālu imūnsistēmas darbību;
- nepieciešams šūnu dalīšanās procesam;
- D vitamīns samazina risku nokrist, jo tas ietekmē nestabilu stāju un muskuļu vājumu. Vīriešiem un sievietēm no 60 gadu vecuma nokrišana ir riska faktors kaulu lūzumiem (14. panta 1. punkta a) apakšpunkts).
Uztura bagātinātājs |
---|
UZTURA BAGĀTINĀTĀJS NEAIZSTĀJ PILNVĒRTĪGU UN SABALANSĒTU UZTURU
|