Latvia | Select other Country

Cukura lamatas

Dažreiz cilvēki pat nenojauš, ka cukurs slēpjas pavisam negaidītos produktos, piemēram, biezpienā un jogurtā ar pazeminātu tauku saturu, rūpnieciski pagatavotās mērcēs un pat cīsiņos.

Taču mūsdienu cilvēkam apkārt ir arī citi kārdinājumi ātro ogļhidrātu formā, t. i., konfektes, šokolāde, tortes, atspirdzinošie dzērieni, kukurūzas pārslas, baltmaize, frī kartupeļi, picas un dažādi ātrās ēdināšanas produkti, kuru lietošana izraisa strauju cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs.

Tas savukārt provocē krasu aizkuņģa dziedzera hormona insulīna izdalīšanos, bez kura šūnas nespēj uzņemt ogļhidrātus. Šūnas saņem «momentānu enerģiju», bet pēc insulīna līmeņa paaugstināšanās seko cukura koncentrācijas asinīs strauja pazemināšanās. Cukura līmeņa asinīs svārstību dēļ atkal rodas izsalkuma sajūta un vajadzība pēc papildu enerģijas, un veidojas apburtais loks.

Nestabils cukura līmenis asinīs – kā hroms var palīdzēt?

Hroms ir mikroelements, kas aktīvi piedalās ogļhidrātu vielmaiņas un glikozes (cukura) līmeņa asinīs regulēšanas mehānismos. Kopā ar insulīnu tas pārnes cukuru no asinsrites uz šūnām, kur cukurs piedalās enerģijas vielmaiņā. Ar pārstrādātiem produktiem, īpaši rafinētajiem ogļhidrātiem, mēs uzņemam daudz kaloriju, bet neuzņemam optimālu uzturvielu daudzumu.

Jo vairāk cilvēks uzturā lieto cukuru un rafinētos produktus, jo lielāka varbūtība, ka viņa organismam pietrūkst hroma. Ar vienu produktu porciju ar zemu ogļhidrātu saturu organismā nonāk ne vairāk kā 2 mikrogrami hroma.

Ņemot vērā hroma nozīmīgo lomu cukura līmeņa asinīs regulēšanā, papildu šā mikroelementa uzņemšanu farmaceitisko preparātu formā var īpaši rekomendēt cilvēkiem, kuri neievēro veselīga uztura principus, kā arī tiem, kuriem ir liekais ķermeņa svars un nestabils cukura līmenis asinīs.

Pacientiem ar 2.tipa cukura diabētu, kuriem ir nepietiekams hroma daudzums asins serumā, ir grūtāk kontrolēt glikozes līmeni asinīs, kā arī grūtāk zaudēt lieko ķermeņa svaru.

Ne visi hroma preparāti ir vienādi efektīvi

Tā kā hroms ir mikroelements, tas ir nepieciešams mūsu organismam tikai mikroskopiskos daudzumos (no 50 līdz 200 mikrogramiem dienā atkarībā no vecuma un konkrētām saslimšanām). Tomēr nelielais daudzums nekādā mērā nemazina tā nozīmīgumu.

Kopumā organismam ir diezgan sarežģīti izmantot šo mikroelementu. Kā atzīmē Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) komisija, hroma uzsūkšanās no neorganiskajiem avotiem un pārtikas produktiem ir ļoti zema, proti, 0,5-2% (no neorganiskajiem avotiem) un 0,5-3% (no pārtikas produktiem).

Savukārt organiski saistīta hroma, kas iegūts no rauga, bagātinot to ar hromu (ChromoPrecise), uzsūkšanās iz aptuveni 10 reizes efektīvāka.

Normāla cukura līmeņa uzturēšanai asinīs EFSA visā ES šobrīd ir apstiprinājusi tikai vienu organiski saistīta hroma avotu, ko iegūst no rauga, kas ir bagātināts ar hromu.

Vairāk informācijas par ChromoPrecise (kas satur ChromoPrecise raugu) jūs varat atrast šeit:

Lasīt tālāk

Citi jaunumi