Beta-karotīns ir karotinoīds. Karotinoīdi tiek iedalīti divās galvenās grupās: karotīni un ksantofili. Karotīni sastāv no ūdeņraža un oglekļa, bet ksantofili satur arī skābekļa atomus. Beta-karotīns pieder dzelteno un sarkano dabisko krāsvielu grupai. Tieši šī barības viela piešķir spilgto krāsu burkāniem un citiem dārzeņiem. Beta-karotīns šķīst eļļā, tātad labāk uzsūcas organismā kopā ar taukiem. Tas notiek tievo zarnu augšējā daļā. Beta-karotīns ir tā saucamais provitamīns, jo spēj pārvērsties par A vitamīnu, ja tas ir nepieciešams organismam. Beta-karotīns tiek ražots arī sintētiskā formā, ko izmanto kā pārtikas krāsvielu.
Beta-karotīns un A vitamīns
Beta-karotīns ir labs augu izcelsmes A vitamīna avots, bet dažos pasaules reģionos beta-karotīns ir vienīgais iedzīvotāju A vitamīna avots. Cilvēka organismā beta-karotīns spēj pārvērsties A vitamīnā, kurš palīdz uzturēt ādas un gļotādu veselību, kā arī normālu redzi. Turklāt A vitamīnam ir svarīga loma šūnu specializācijas procesā, un tas sekmē normālu imūnsistēmas darbību.
Pārtikas un uztura bagātinātāju ar lielu (30 mg un vairāk) beta-karotīna daudzumu spēj piešķirt ādai viegla iedeguma toni, kuru daudzi cilvēki uzskata par pievilcīgu. Tas ir beta-karotīna uzkrāšanās rezultāts zemādas šūnās (hipodermā), galvenokārt plaukstās un pēdās. Šis tonis izzūd, tiklīdz beta-karotīna daudzums samazinās.
Beta-karotīns un smēķētāji
Aizrautīgiem smēķētājiem nav ieteicams lietot lielas beta-karotīna devas. Šis brīdinājums pamatojas uz pētījumu rezultātiem, kas apliecina, ka liela daudzuma beta-karotīna lietošana var paaugstināt smēķētāju risku saslimt ar plaušu vēzi.
Nav pierādījumu, ka beta-karotīna preparāti ir kaitīgi nesmēķētajiem.
Turklāt nav nekāda pamatojuma satraukties, ka beta-karotīna A vitamīna pārdozēšana būtu bīstama veselībai, jo organisms pārtrauc pārveidošanas procesu, tiklīdz šā vitamīna krājumi organismā sasniedz galēji drošo līmeni.
Labi beta-karotīna pārtikas avoti
Beta-karotīns ir šādos pārtikas produktos:
- zaļie dārzeņi
- brokoļi
- burkāni
- pipari
- ķirbji
- aprikozes
Beta-karotīna saturs dārzeņos var stipri svārstīties atkarībā no tādiem faktoriem kā augsne, kurā tie audzēti, izmantotais mēslojums, vējš, laika apstākļi un novāktās ražas apstrāde.